15 азиатско-тихоокеански икономики създадоха най-големия световен блок за свободна търговия.

...
  15 азиатско-тихоокеански икономики създадоха най-големия световен блок за свободна търговия.
Коментари Харесай

Нов азиатски търговски съюз. Пробив на Китай

 

 

15 азиатско-тихоокеански стопански системи сътвориха най-големия международен блок за свободна търговия. Той съставлява 30% от международната стопанска система, 30% от международното население и пазар за над 2,2 милиарда консуматори. Наречено като Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), новата самодейност увенча с триумф 8-годишните старания на Китай да се трансформира в водач на региона, противопоставяйки се на транстихоокеанското комерсиално партньорство (ТТП), в което допреди 3 години взе участие и Съединени американски щати. Това бе огромен план, стартиран по времето на президента Барак Обама, само че Доналд Тръмп излезе от него.    

Така, Съединени американски щати в този момент отсъстват както от RCEP, по този начин и от ТТП, което оставя най-голямата международна стопанска система отвън две търговски групи, които обгръщат най-бързо развиващия се район на земята, разяснява Ройтерс. В същото време RCEP може да помогне на Пекин да понижи зависимостта си от отвъдокеанските пазари и технологии като промяната се форсира от задълбочаващата се цепнатина с Вашингтон, счита основният икономист на ING банк за Китай Ирис Пенг.

На фона на въпроси за присъединяване на Вашингтон в Азия, RCEP може да затвърди позицията на Китай по-твърдо като стопански сътрудник с Югоизточна Азия, Япония и Корея, поставяйки втората по величина стопанска система в света в по-добра позиция да диктува комерсиалните правила на района.

Новото азиатско съдействие бе оповестено от министър-председателя на Виетнам Нгуиен Ксюан Фук, до момента в който беше ръководител на 37-ата среща на върха на Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Ханой.

В RCEP влизат 10-те от АСЕАН - Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур,Тайланд, Бруней, Бирма (днес Мианмар), Камбоджа, Лаос и Виетнам. Към тях се присъйединяват и 5-те най-големи в района: Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Целта на новото комерсиално обединяване е през идващите години последователно да се понижат митата в доста области. Все още няма конкретика за кои артикули по какъв начин падат цените, само че от министерството на финансите на Китай обявиха, че за някои това ще стане незабавно, а за други - в границите на 10 години.

Споразумението беше подписано в границите на срещата на върха, в която главните въпроси бяха за напрежение в Южнокитайско море и проектите за следпандемично икономическо възобновяване в района, където се е покачило съперничеството сред Съединени американски щати и Китай.

В една необикновена онлайн гала, водачите на всички страни от РСЕ се редуваха да стоят зад своите търговски министри, които един по един подписваха копия на съглашението и по-късно посочваха триумфално подписите си пред камерите.

RCEP скоро ще бъде утвърдена от подписалите страни и ще влезе в действие. То ще способства за по-бързото възобновяване на стопанските системи на района след пандемията, съобщи министър председателят на Виетнам.

Веднага след привършване на сесията, международните медии се концентрираха върху 3 акцента.

Едни сложиха заглавия за „ историческия пробив " - за първи път Китай и Япония реализираха двустранно съглашение за понижаване на мита. Други сложиха акцента, че без значение от съперничеството сред Китай, Япония и Южна Корея, това е първото им взаимно съглашение за свободна търговия.

Много от тях подчертаваха върху отсъствието на Индия като единствената страна в района, която не е в съглашението и го поясняват като израз на комплицираните стопански връзки на премиера Моди със западния свят. Твърденията се, че вратата на съюза за отворена за бъдещото й присъединение.

Основен акцент на мненията е неучастието на Съединени американски щати и позицията на Джо Бадън. Медиите напомнят, че първите интернационалните телефонни диалози на новоизбрания президент в сряда са били точно с Канада, Южна Корея, Австралия и Япония. Тогава те бяха оповестени като стратегически сътрудници в тихоокеанския район. Според анализатори обаче обещанията на Байдън, който е бил вицепрезидент на Обама, че има желание да се върне в ТТП, е малко евентуално скоро да се случи, тъй като целите първоначално ще бъдат свързани със справяне с епидемията от COVID-19 вкъщи.

Как Китай взе превъзходство

Транстихоокеанското партньорство (ТТП) бе замислено като една от най-големите мултинационални търговски покупко-продажби в историята. Споразумението бе подписано през 2016 година от министрите на 12-те страни, участващи в съглашението, в Нова Зеландия. Те бяха Съединени американски щати, Япония, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Бруней, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Мексико, Чили и Перу. Тогава те съставляваха към 40% от международната стопанска система.

ТТП тогава даде на Съединени американски щати преимущество пред Китай във връзка с района, само че съвсем незабавно срещна опозиция от доста страни, както и от част от американците, които се притесняваха, че тя може да значи работните места да се реалокират от Съединени американски щати към разрастващите се страни. Това бе и повода още в предизборната акция на Тръмп да го дефинира като „ злополучие “, а указът за излизане на Съединени американски щати от TTP бе подписан от него още в първия му работен ден в Овалния кабинет.

По-късно специалистите му обясниха, че Тръмп е подготвен да се върне в пакта, само че съгласно анализатори момента бе изтърван, а натиска върху Китай се усили до края на мандата му.

Сега, с новия съюз, за Съединени американски щати комерсиалните договаряния с Азия стават доста комплицирани, тъй като губят опция да договарят с обособените страни. За участниците в новото комерсиално съглашение обаче това е голям късмет да обединят старания за възобновяване на стопанските системи, до момента в който тези – на Европа и Америка не престават да са под засилен напън поради разрастването на пандемията в тези елементи на света.

Последните данни за Китай демонстрират, че производството пораства с най-бързите темпове за последното десетилетие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР